- Op vakantie in het buitenland is deze zomer in steeds meer landen weer mogelijk, maar eenvoudig is het allemaal niet.
- Nederlanders mogen in principe naar landen met het reisadvies geel of groen. Per land zijn er echter de nodige verschillen wat betreft de verplichtingen voor coronatests, quarantaine en andere zaken.
- Business Insider zet voor 19 Europese landen met een (gedeeltelijk) geel en groen advies de regels op een rij.
We mogen weer deels op vakantie, maar het is nog niet helemaal zoals vroeger. Sterker nog, het is er allemaal niet makkelijker op geworden.
Ga je op vakantie naar het buitenland, dan krijg je te maken met beperkingen vanuit de Nederlandse overheid én vanuit de overheid in het land van bestemming.
Overigens ziet niet elk land ons graag komen: want ons buitenland kan dan wel grotendeels geel zijn, voor sommige landen geldt Nederland als een risicoland. Waar kun je deze zomer naartoe, met welke beperkingen moet je rekening houden en welke voorzorgsmaatregelen moet je treffen? Business Insider Nederland zocht het voor je uit.
Voor je vakantie heb je eigenlijk alleen maar de keuze uit de landen die groen of geel zijn. Naar landen die rood of oranje zijn, ga je niet – of alleen als het echt niet anders kan.
Groen betekent dat de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met die van hier zijn. Er zijn dan weinig coronabesmettingen. Wel moet je het reisadvies over het desbetreffende land in de gaten houden.
Met geel wordt het al iets ingewikkelder: er zijn gezondheids- of veiligheidsrisico's. Je moet je weliswaar goed voorbereiden, maar bij terugkeer naar Nederland hoef je geen negatieve coronatest te laten zien of in quarantaine.
Bekijk hieronder de situatie in 19 gele en groene landen in Europa en wat je er allemaal wel of niet mag. Let op: we noemen hieronder landen die per 17 juni deels of geheel de status geel hebben bij het ministerie van Buitenlandse zaken. Dit advies kan echter veranderen. Hier kun je de actuele status van landen checken.
Duitsland – vooraf registreren (geel)
Om naar Duitsland te reizen moet je je vooraf registreren op www.einreiseanmeldung.de. Als je in Nederland negatief getest bent op corona kun je dat uploaden bij het registreren en hoef je na aankomst niet in quarantaine. Een antigeensneltest moet hooguit 48 uur voor aankomst worden afgenomen en een PCR-test maximaal 72 uur.
Het is ook mogelijk je in Duitsland te laten testen, maar dan moet je de uitslag in quarantaine afwachten. Bij terugkeer naar Nederland is geen negatieve test en (thuis)quarantaine nodig.
Net als in Nederland moet in Duitsland 1,5 meter afstand worden gehouden en geldt op veel plekken een mondkapjesplicht. Het mondkapje moet een medisch gezichtsmasker zijn en in sommige staten is het dragen van een FFP2-masker verplicht.
Italië - ook jonge kinderen testen (geel)
Waar Italië eerder nog grotendeels oranje was, geldt sinds 10 juni voor heel het land de kleurcode geel. Reizigers moeten bij aankomst een negatieve uitslag laten zien van een moleculaire of antigeentest die niet ouder is dan 48 uur. Dat geldt ook voor kinderen vanaf 2 jaar.
In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht, ook in de buitenlucht. In sommige regio's geldt nog een avondklok van 0.00 uur tot 05.00 uur.
De horeca is met beperkingen open, er is een maximum aan groepsgroottes op openbare plekken en een aangepaste dienstregeling voor het openbaar vervoer. Ook theaters, musea en bioscopen zijn met beperkingen open.
Portugal – 2 meter afstand (geel)
Ga je naar Portugal, dan hoef je bij aankomst niet meer in quarantaine, wel moet je – als je per vliegtuig reist – een PCR-test kunnen overleggen. Voor terugkeer uit Portugal naar Nederland (inclusief Madeira en de Azoren) geldt geen testverplichting of (thuis)quarantaine.
In Portugal geldt de staat van calamiteit en er kunnen andere maatregelen gelden dan in Nederland.
In Portugal geldt een afstandsregel van 2 meter en het gebruik van mondkapjes is op veel locaties verplicht, zoals winkels, restaurants en het openbaar vervoer. Deze maatregelen gelden voor alle leeftijdscategorieën.
Cyprus (geel) - Nederlands inentingsboekje wordt geaccepteerd (ook geel)
Het eiland kleurt heerlijk geel. Dus na een verblijf hoef je voor terugkeer in Nederland geen negatieve NAAT(PCR)-test te laten zien en bij thuiskomst ook niet in (thuis)quarantaine te gaan.
Reizen naar Cyprus is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. Cyprus mag dan wel geel zijn voor Nederland, Nederland kleurt voor veel landen nog steeds net zo oranje als de shirtjes van het Nederlands elftal.
Concreet betekent dat: je 24 uur voor vertrek de Cyprus Flight Pass invult; een negatieve PCR-testuitslag bezit die maximaal 72 uur oud is en dat je bij aankomst op Cyprus nogmaals een PCR-test doet. Voor eigen rekening.
Griekenland – streng, behalve op de eilanden (oranje/geel)
Griekenland is deels geel en deels oranje. Om binnen te komen moet je een negatieve test laten zien (maximaal 72 uur oud) of gevaccineerd zijn (registratiekaart RIVM geldt als bewijs) én 24 uur van tevoren een Passenger Locator Form invullen.
Alleen na een verblijf op de Noord-Egeïsche, Zuid-Egeïsche en de Ionische eilanden hoef je niet in quarantaine na terugkomst in Nederland. Het gaat dan om Chios, Ikaria, Lesbos, Limnos, Samos en Korfoe. Kom je uit deze gebieden, dan ook geen testverplichting.
Voor wie terugkeert uit de rest van Griekenland én Kreta geldt: testen voor vertrek en thuis in quarantaine.
Verder zijn er strenge maatregelen in Griekenland: een avondklok vanaf 00.30 uur tot 05.00 uur in het hele land, reizen van vasteland naar eilanden en terug alleen met geldige documenten of PCR-test, restaurants en cafés mogen alleen buiten serveren en een mondkapjesplicht in alle openbare ruimten, zowel binnen als buiten. Geen mondkapje? Kost je 300 euro.
Liechtenstein - 10 dagen quarantaine (geel)
Eindelijk is Liechtenstein dan geel! Jammer alleen dat Liechtenstein voor Nederlanders dezelfde kleurcode hanteert als die Zwitserland voor ons in petto heeft. En dat ze in Liechtenstein dezelfde strenge inreisbeperkingen hanteren als Zwitserland. Dus weer een hele waslijst aan formulieren invullen, negatieve tests overhandigen én 10 dagen in quarantaine.
In Liechtenstein gelden dezelfde coronaregels als die waar we zo mee vertrouwd zijn hier: anderhalve meter, mondkapjes, handen wassen.
Zwitserland - hetzelfde laken een pak als voor Liechtenstein (geel)
Ook in het land van koekoeksklokken, raclette en Alpen gelden dezelfde regels als die in Liechtenstein gelden. Strenge inreisbeperkingen waaronder 10 dagen in quarantaine.
Spanje – naar de eilanden dan maar! (oranje/geel)
Net als Griekenland is ook Spanje deels geel en deels oranje. Je bent er welkom met een negatieve PCR-test jonger dan 72 uur, je mag Nederland weer in als je 10 dagen in quarantaine gaat. (Na 5 dagen kun je een test doen. Is die negatief, dan ben je weer een vrij mens).
Na een verblijf op de Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera, La Palma en el Hierro) en de Balearen (onder andere Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera) hoef je bij terugkeer in Nederland niet in quarantaine, evenmin hoef je je te laten testen.
Net als in Nederland geldt anderhalve meter afstand. Er is een mondkapjesplicht in de publieke ruimte zowel binnen als buiten. Behalve als je een medische indicatie, ademhalingsproblemen, een handicap of gedragsproblemen hebt. De uitzondering geldt ook tijdens sporten in de buitenlucht, of bij activiteiten die niet samengaan met het dragen van een mondkapje zoals bijvoorbeeld in een restaurant.
Frankrijk – alleen Corsica op geel
Voor vrijwel geheel Frankrijk geldt nog de kleurcode oranje waardoor je na terugkomst in Nederland een negatieve test moeten laten zien en dringend wordt geadviseerd in (thuis)quarantaine te gaan.
Vakantiegangers kunnen wel met een directe vlucht naar Corsica. Op het eiland geldt code geel. Als je via de rest van Frankrijk terugreist naar Nederland moet je je na een verblijf op Corsica alsnog laten testen en in quarantaine.
Oostenrijk – vaccinatiebewijs of toch testen (geel)
Voor Oostenrijk is geen negatieve test nodig als je bent ingeënt met een van de in de EU goedgekeurde coronavaccins. Het 'gele boekje' wordt daarbij geaccepteerd als bewijs van inenting.
Als je niet gevaccineerd bent, moet je wel een negatief testbewijs overleggen of word je in Oostenrijk zelf getest. Er geldt sinds 10 juni geen registratieplicht meer. Voor terugkeer naar Nederland is geen coronatest of (thuis)quarantaine nodig.
De coronamaatregelen verschillen per gemeente en regio. Wel is overal in het openbaar vervoer, supermarkten en andere openbare ruimtes een FFP2-masker verplicht. Andere mondkapjes voldoen niet.
IJsland – 5 dagen in quarantaine (groen)
IJsland mag dan wel lekker groen kleuren, reizen is maar beperkt mogelijk en reizigers worden alleen onder strenge voorwaarden toegelaten. Alleen wie volledig gevaccineerd is of wie kan aantonen besmet te zijn geweest mag naar binnen.
Bij je vertrek richting IJsland moet je een negatieve PCR-test laten zien die binnen 72 uur voor vertrek is gedaan. Bij aankomst moet je opnieuw een Covid-test doen en meteen voor 5 dagen in quarantaine.
Ook op IJsland weer andere regels over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties. En ook hier 2 meter afstand en een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, sportscholen en kapsalons. De tests in IJsland zijn gratis, het gele vaccinatieboekje ‘Internationaal Bewijs van Inenting’ wordt door de IJslandse autoriteiten geaccepteerd als vaccinatiebewijs tegen COVID-19.
Polen – groen, maar wel verplichtingen
Polen kleurt groen en ernaartoe reizen is mogelijk, maar er gelden quarantaineverplichtingen. Tenzij je gevaccineerd bent en een negatieve testuitslag kunt laten zien (niet ouder dan 48 uur).
Niet gevaccineerd? Dan word je in Polen getest en ga je 10 dagen in quarantaine. Bij terugkeer naar Nederland geldt: geen test, geen quarantaine.
In Polen geldt: mondkapje in openbare ruimtes zoals bijvoorbeeld overheidsgebouwen, winkels en restaurants. Buiten is het niet meer verplicht. Ook in Polen geldt de anderhalvemeterregel.
Malta – vaccinatiebewijs (nog) niet geaccepteerd (groen)
Voor Malta geldt sinds 14 juni de kleurcode groen. Je moet bij aankomst een negatieve PCR-test overleggen die niet ouder is dan 72 uur.
Reizen zonder negatief testbewijs? Dan bij aankomst testen en in quarantaine op eigen kosten. Op het vliegveld word je gecontroleerd met warmtecamera's en pistoolthermometers.
Omdat er nog geen Europese QR-code of EU-coronapaspoort van kracht is, wordt een vaccinatiebewijs niet geaccepteerd.
Ierland – strenge toelatingseisen (geel)
Iedereen ouder dan 6 jaar (uitgezonderd reizigers vanuit Noord-Ierland), die per vliegtuig of veerboot naar Ierland reist, moet een negatieve PCR-testuitslag laten zien van maximaal 72 uur oud voor aankomst in Ierland.
Daarnaast moet je als reiziger uit Nederland bij aankomst in Ierland twee weken in quarantaine. Die quarantaineperiode kan je verkorten als je 5 dagen na aankomst in Ierland een schriftelijke bevestiging van een negatieve PCR-uitslag ontvangt.
Voor het overige is Ierland weer voorzichtig open aan het gaan. Vanaf 7 juni zijn theaters en bioscopen weer open, voor restaurants en cafés geldt: alleen buiten.
Tsjechië - stoplicht op rood voor Nederlanders (geel)
Tsjechië is door de Nederlandse overheid op geel gezet, maar hanteert een stoplichtsysteem om te bepalen of reizigers uit andere EU-landen mogen inreizen. Het stoplicht staat voor Nederlanders op rood en daardoor zijn toeristische reizen niet toegestaan.
Finland – wel geel, geen vakantie
Als je al plannen had om naar Finland op vakantie te gaan: het gaat je niet lukken. Uitsluitend aantoonbaar noodzakelijk (werk)bezoek, studie en familiebezoek wordt toegelaten. Er geldt een strikte thuisquarantaine van 14 dagen én een negatief testresultaat. Heb je dat niet? Dan meteen testen op het vliegveld.
Hongarije – wel geel, niet voor Nederlanders
Er gelden in Hongarije reisbeperkingen voor reizigers uit Nederland. Alleen inwoners van Hongarije mogen het land inreizen.
Roemenië – je bent er welkom (groen)
Ben je ouder dan 3 en reis je vanuit Nederland? Dan een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 72 uur. Als je volledig geprikt bent, hoeft dat niet. Er moet wel minstens 10 dagen zitten tussen het moment van de 2e vaccinatie en de aankomst in Roemenië. Tenzij, je het Janssen-vaccin hebt gehad natuurlijk.
Ben je niet volledig gevaccineerd, dan geldt een quarantaine van twee weken.
Het dragen van een masker in de openbare publieke ruimten (zoals kantoren, winkels, openbaar vervoer) is verplicht in Roemenië.
Bulgarije – geen bijzonderheden (geel)
Je mag Bulgarije in wanneer je de gebruikelijke PCR-test (niet ouder dan 72 uur) kunt overhandigen, volledig gevaccineerd bent of als je kunt aantonen dat je helemaal hersteld bent van een besmetting.
Ben je eenmaal binnen, dan bevindt je je in een land waar een "epidemic emergency situation" geldt. En een anderhalvemeter-regel, en een mondkapjesplicht in openbare ruimtes, openbaar vervoer en ook buiten in drukke omgevingen.
Kroatië – gemixt geel en oranje
Kroatië is geel, maar de regio Sjeverna Hrvatska (inclusief Zagreb) blijft een oranje hoogrisicogebied. Reis je vanuit het gele deel van Kroatië terug naar Nederland, dan hoef je niet in (thuis)quarantaine of een negatieve PCR-test te overleggen. Dit moet wel als je uit de regio Sjeverna Hrvatska inclusief Zagreb komt.
Wie Kroatië binnen wil, moet aan één van de volgende voorwaarden voldoen: een negatieve PCR-test laten zien niet ouder dan 72 uur, of een antigeensneltest niet ouder dan 48 uur, of een vaccinatiebewijs laten zien of een medische verklaring dat je in de afgelopen 180 dagen hersteld bent van COVID-19 en daarna één inenting hebt gekregen.
Ben je op doorreis, maar blijf je langer dan 12 uur? Dan moet je in quarantaine. Reizigers moeten zich vooraf registreren via de website van het ministerie van Toerisme en het ministerie van Binnenlandse Zaken van Kroatië.
LEES OOK: Camper huren? Dit zijn de verschillen tussen verhuurplatforms als Camptoo, Goboony, PaulCamper en Indie Camper